NK – SPA FRANCORCHAMPS

Zondag 7 april stond de 3de race van het NK seizoen op het programma. Het was een prachtige zonnig weekend en omdat ze vrijdag en zaterdag nog gingen trainen verbleven ze in een mooi appartement met zicht op de Eau Rouge. Ontbijten met het racegeluid op de achtergrond, wat is er mooier dan dat?

Zondag voorafgaand hun eigen race nog even naar de Grand Prix van Japan gekeken waarin Max Verstappen even liet zien hoe het moest.

‘Opgeven doen we niet, we geven gas totdat de finishvlag is gevallen’

Na een algemene training met alle junioren gingen ze naar de briefing.
Ze kregen uitleg hoe de dag in elkaar zou steken en toen kwam de indeling.

Sjoerd – Race 1, 2, 3 en 4.
Tycho  – Race 1, 3, 4 en 5.

Ze beginnen zoals altijd elke race met een one lap kwalificatie, daarna een race van 10 minuten.

Ook vandaag begonnen de races met een staande start en werden de racelampen gebruikt. Het is een spannende eerste bocht rechtsaf dus volle focus op goed starten!

‘GOED BEGIN’

Race 1: Na de kwalificatie werd het direct duidelijk dat het hele veld dichtbij elkaar zat. Tussen de nummer 2 en 8 zat twee tienden. Sjoerd kwalificeerde zich als 4de en Tycho als 6de. Alles was nog mogelijk in de race. Na een aantal spectaculaire crashes en gegeven tijdstraffen tijdens de race kwamen Sjoerd en Tycho als 2de en 4de over de finish. Mooie 1ste race, dit belooft wat voor de rest van de dag.

‘ELLENBOGEN UIT’

Race 2: In race 2 mocht Sjoerd aanvangen. Met een kwalificatierondje waarmee hij 7de mocht starten was het van belang om een goede start te hebben. Hij stond aan de binnenkant dus hopen dat hij met zijn voorgangers mee de bocht in kan en zo wellicht wat plaatsen kan pakken. Helaas lukte dat niet helemaal en kwam hij in een groep waar hij flink mee moest knokken. Hij kon knap zijn positie behouden en kwam uiteindelijk ook als 7de over de streep.

‘KWALIFICATIE’

Race 3: Een one lap kwalificatie is lastig. Dat bewijst de kwalificatie van deze race wel. Tycho start als 3de en Sjoerd als 12de. Dit lijkt wellicht alsof er een groot verschil tussen zit, maar het uiteindelijke verschil tussen plek 3 en plek 12 was 0,179 duizendste van een seconde. Tycho kon een lange tijd de nr4 achter zich houden, maar het was al snel duidelijk dat die kart veel sneller was. Hij moest dus helaas 1 plek opgeven en kwam als 4de over de finish. Sjoerd had een lastige race in het middenveld met veel duels en was hierin niet al te gelukkig wat hem wat plaatsen heeft gekost. Hij had meer uit deze wedstrijd kunnen slepen, maar helaas bleef hij op zijn positie en kwam hij dus als 12de over de finish.

‘STEADY RACE’

Race 4: Sjoerd kwalificeert zich voor deze race netjes als 3de en Tycho zet zichzelf op de 6de plek. Na een hele spannende race waarin hier en daar van stuivertje werd gewisseld bleef het allemaal heel erg dicht bij elkaar en was het lastig om in te halen. Tycho eindigt als 6de, Sjoerd als 4de.

‘OP DE FINISH… 0,003’

Race 5: Tycho kwalificeerde zich op een 9de plek. Niet echt waar hij op hoopte, maar koppie omhoog en gas geven in dat ding! Na een aantal ronden werd het nogal duwen en trekken en beland hij zelfs op de 11de plek. Oei… Hij heeft nog even te gaan dus niet opgeven en dat blijkt ook, want 2 rondes later pakt hij 3 man in 1 bocht! Er is nog een crash tussendoor waar hij bij betrokken was dus het was nog even spannend of hij een straf kreeg. De wedstrijdleiders vonden het een prima inhaalactie en hij werd gelukkig niet bestraft. In de laatste ronde lag hij 7de en kwam hij beter door de laatste  chicane heen dan zijn voorganger. Tycho kwam zij aan zij het rechte stuk op, hoofd helemaal naar beneden en hierdoor wist hij de nr. 6 op 0,003 van een seconde te verschalken op de finishlijn, hij eindigt uiteindelijk als 6de. Hij mag tevreden zijn over zijn race. Er werd ook nog een 5 seconde straf uitgedeeld aan iemand in de top 5 zodat hij zelfs nog een plekje opschoof naar voren.

‘PODIUM NOG MOGELIJK’

Finale: Nadat alle punten van de 4 races bij elkaar opgeteld zijn bleek het achter de nummer één die een riante punten voorsprong had heel erg dicht bij elkaar te liggen voor de finale. Tussen de Nr.2 en Nr.8 zaten maar 6,5 punten verschil. Waarbij de nummers 5 t/m 8 op hetzelfde aantal punten stonden.
Sjoerd start in de finale als 4de. Hij moet in de top 8 rijden om een podiumplaats te bemachtigen. Voor Tycho was het even afwachten op welke positie hij mocht starten aangezien hij met 4 man hetzelfde aantal punten had behaald tijdens de andere 4 races. Hij start uiteindelijk als 8ste. Beide hebben ze niet de al te snelle karts geloot, starten aan de buitenkant van de bocht dus oppassen dat diegene in de binnenbocht je niet gelijk aan kan vallen. Het was een lastige finale voor beide. Ze vielen beide een aantal plekken terug, mooi geknokt, maar moesten helaas genoegen nemen met een 9de en 10de plek.

‘NET NIET’

Helaas voor beide geen podiumplaats dit keer, erg zuur aangezien Sjoerd op 0.5 punten net buiten het podium viel. Maar ze hebben weer een hoop geleerd.

Uitslag klassement 3de  race NK-Spa Francorchamps:
Sjoerd: 4de
Tycho:  5de

Op naar de volgende NK race in Poeldijk waar we tussendoor uiteraard nog wat andere races meepakken.

EENMALIG Doneren

Wil jij een verschil maken en deel uitmaken van ons opwindende avontuur?

Met jouw steun kunnen we onze passie voor kartracen blijven nastreven en onze ambities waarmaken.

Voor een eenmalige bijdrage kan je onderstaand rekeningnummer gebruiken. Alvast enorm bedankt!

Tns racing

NL87 INGB 0103 7916 55

SPONSOR WORDEN

Vanaf een specifiek bedrag bieden we je de kans om je bedrijfslogo op onze kleding en website te plaatsen, waardoor je merk opvalt in de racewereld.

We waarderen elke vorm van steun en geloven dat jouw betrokkenheid ons naar nieuwe hoogten kan stuwen.

Neem vandaag nog contact met ons op via info@tns-racing.com of het formulier hieronder om de mogelijkheden te bespreken en deel uit te maken van ons succesverhaal! Samen racen we naar de top!